Sonbahar ayları geldi. Yani hareketsiz günler geldi. Hareketsiz günler demek kilomuz için tehlike çanlarının başlaması demek hepimizin bildiği gibi. Her gün yüzdüğümüz, yürüyüş yaptığımız, bol bol açık alanda olduğumuz telaşlı, koşturmacalı günlerden sakin, bolca kapalı alanda olacağımız, soğuktan dışarı çıkmaya üşeneceğimiz, battaniyenin altına girip televizyonun karşısına geçeceğimiz tembel günlere hoş geldik! Keyfi, tembelliği güzel de bir de yavaş yavaş, sinsi sinsi, fark ettirmeden gelip belimize, bacaklarımıza, kollarımıza, kalçamıza, yüzümüze yerleşen kilo tarafı var bu ayların. Ama o kadar korkmayın, kış aylarında o kiloların vücudumuzu hedef almaması için yapılacaklar tabii ki var.
A, C, E Vitaminleri, Magnezyum, Selenyum, Çinko Tüketimi
Hastalanıp yataklara düşmemek ve daha da hantallaşmamak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmeliyiz. Bunun için de A, C, E vitaminlerini, magnezyum, selenyum ve çinko tüketmeliyiz. Yumurtanın sarısı, yeşil yapraklı sebzeler A vitamini; turunçgiller, mandalina, portakal gibi kış meyveleri C vitamini; kuru baklagil, fındık, fıstık gibi besinler de E vitamini içeriyor. Bu arada önemli bir not; C vitamini içeren meyveleri sıkar sıkmaz içmelisiniz, çünkü bekletince faydası kalmıyor. Aynı şekilde sebzeleri güzelce yıkadınız, parçalara böldünüz ve ağzı açık pişiriyorsunuz. Yine faydası kalmaz, pişirdiğiniz kadın ağzını kapamalısınız.
Yemeklerden Sonra Rezene Çayı
Yemeklerden sonra içeceğiniz rezene çayı midenizi rahatlatacaktır. Ayrıca kuşburnu çayı C vitamini en yüksek çaylardan biri olduğu için kuşburnu çayı da tüketmeniz de tavsiye ediliyor.
Evde Egzersiz Yapmak
Dışarıda yürüyüş yapmak için hava soğuk gelebilir. Evinizde dizinizi, filminizi izlerken on, on beş dakikalık egzersiz yaparak hayatınıza biraz daha hareket katabilirsiniz. Bu arada o dizileri, filmleri izlerken abur cuburu abartmayın. Hayal edince battaniyenin altına girip önünüzdeki masalara abur cuburları dizmek harika gelecektir.
Yatmadan Önce Yemek Yememek
Kış geceleri uzun, fakat bu sizi yanıltmasın. Erken saatte yemeyi içmeyi bırakmalısınız. Güneş battıktan sonra vücut ısısı düşmeye ve kalp ritmi yavaşlamaya başlar. Yatmadan önce yemek yerseniz, siz uyurken vücudunuz kendisini onarmak için harcayacağı enerjiyi yediklerinizi sindirmek için kullanacak. Ve hareketsiz olacağınızdan yedikleriniz yağa dönüşecektir.
Su Oranı Yüksek Sebzeler Tüketmek
Marul, salatalık, brokoli ve lahana gibi sebzelerde su oranı yüksektir. Su, kandaki oksijen oranını arttırır. Ve oksijen de yağın enerjiye çevrilme sürecini hızlandırır ve metabolizma hızını arttırmış oluruz.
Bol Su İçmek
Unutmadan 2-2,5 litre su içmeyi de ihmal etmemelisiniz.